Ekképpen változott a regisztrált álláskeresők száma Zalaegerszegen az elmúlt 10 év során

Ekképpen változott a regisztrált álláskeresők száma Zalaegerszegen az elmúlt 10 év során

Nagymértékben csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Zalaegerszegen. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-ben már körülbelül 59 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

A vizsgált időszak álláskeresői számai ezzel együtt meglehetősen változékonyan alakultak: 2013 és 2016 között nagymértékű, közel 57 százalékos csökkenés, majd 2016 és 2019 között stagnálás, azt követően 2020-ban a koronavírus-járvány kirobbanásának évében 47 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az azóta eltelt években pedig újból csökkenő pályára álltak az álláskeresői számok.

 

A regisztrált álláskeresők átlagos száma Zalaegerszegen (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma Zalaegerszegen

 

Az NFSZ adatbázisa az álláskeresők száma mellett a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készített összefoglaló táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében megközelítőleg hasonlóan alakultak az arányok, nem mutatkoztak túlzottan nagy számbeli eltérések férfiak és nők között. Emellett pedig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jellemzően a férfiak vagy a nők lettek volna többségben a zalaegerszegi álláskeresők körében, mivel a különbségek többször is megfordultak.

A Zalaegerszegi Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

 

Élesebb eltérések mutatkoznak viszont a korosztályok szerinti lebontásban, ezen adatok ugyanis arról tanúskodnak, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozott a vizsgált időszak során. Évenkénti arányuk 55-70 százalék között mozgott az álláskeresői regiszterben. Megemlítendő ugyanakkor, hogy számuk jelentősen csökkent a tíz év alatt, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében korántsem volt tapasztalható akkora számbeli változás a korábbi esztendők adataihoz képest.

Nagy különbségek tapasztalhatóak az iskolázottság összevetésében is, ami alapján megállapítható, hogy az álláskeresők legnagyobb, évenkénti 29-38 százalékos arányát a csupán általános iskolát végzettek tették ki Zalaegerszegen. Őket követően ezen arányok a magasabb iskolai képesítések mentén fokozatosan csökkentek: a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 27-35 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 19-23 százalékos, a gimnáziumot teljesítők 7-10 százalékos, a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezők pedig 5-9 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői adatbázisban évenként.

Forrás: Az elemzést készítette a ZalaegerszegAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.